Czy aspartam jest szkodliwy? Ma zostać uznany przez WHO za „potencjalnie rakotwórczy”

Takie zalecenia mają zostać wydane przez komitet ekspertów WHO ds. dodatków do żywności, znanego jako JECFA (Wspólny Komitet Ekspertów WHO i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności).

W związku z tym JECFA również dokonuje badań nad stosowaniem aspartamu. Według Reuters posiedzenie komitetu rozpoczęło się pod koniec czerwca, a swoje ustalenia ma ogłosić tego samego dnia, w którym IARC upubliczni swoją decyzję – 14 lipca.

W jakich produktach jest aspartam?

Aspartam jest to sztuczny środek słodzący. Stosowany jest w produktach spożywczych, zwłaszcza takich, jak napoje dietetyczne, czy gumy do żucia. Stosuje się go też jako zamiennik cukru do kawy i herbaty. Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951.

Ostatnio coraz częściej pojawia się również w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi (m.in.: NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel).