Wakacje 2023. Nowy pattern wśród Polaków. Rezygnują z dań w restauracjach

pełnych obiadów. Do Zakopanego-zdaniem właścicieli company- przybywają natomiast turyści”mniej ekonomiczni”. Reporterka Polsat News Anna Nosalska odwiedziła Mielno, gdzie plaża świeciła pustkami. Turyści -jeśli już się pojawili – często rezygnują z hoteli na rzecz tańszych opcje w postaci domków wypoczynkowych.

Ponadto zabierają ze sobą własne jedzenie lub szukają miejsc z kuchnią, która pozwala im na samodzielne przyrządzenie posiłku. – W pełni wyposażona kuchnia na pewno jest ważna, ewentualnie grill na zewnątrz – powiedziała Aleksandra Głowacka, właścicielka domków „Tu Urlop” w Mielnie.

Jeśli już turysta wybierze się na obiad, to zazwyczaj z czegoś rezygnuje – nie bierze pierwszego dania, rezygnuje z napoju lub deseru. Ci, którzy się na te nadmorskie wczasy wybierają, oszczędzają – przynajmniej na to wskazuje początek sezonu.

Wakacje w górach. „Do Zakopanego przyjeżdża klient mniej ekonomiczny”

Z kolei reporterka Polsat News Natalia Knapik wybrała się do Zakopanego. Tutaj – bez zaskoczeń – turyści również najczęściej wybierają domki. Choć to w tym przypadku nie jest oznaka oszczędzania, tak jak na wczasach nad morzem.

– Do Zakopanego przyjeżdża klient mniej ekonomiczny, nastawiony na wypoczynek, relaks, zejście ze szlaków, pójście na fajny obiad, wynajęcie ładnego apartamentu – stwierdził Jan Jarosiewicz, właściciel „Stacji Zakopane”.